Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine

SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA SPLETNE TRGOVINE

Zakaj je investicija v splošne pogoje poslovanja vaše spletne trgovine tako zelo pomembna?

Splošni pogoji poslovanja so dejansko pogodbeni pogoji in posledično pogodba med potrošnikom in podjetjem, zaradi česar morajo vsebovati vse bistvene obveznosti obeh pogodbenih strank. Splošni (pogodbeni) pogoji potrošnika zavezujejo le, če je bil pred sklenitvijo pogodbe seznanjen z njihovim celotnim besedilom[1]. To pomeni, da je bil potrošnik nanje opozorjen ter imel do njih prost dostop.[2] Pogoji morajo biti jasni, razumljivi[3] in ne smejo biti nepošteni do potrošnika.[4]

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1) v 24. členu določa, kaj zlasti šteje za nepoštene pogodbene pogoje, ki so posledično nični.

Kaj morajo vsebovati splošni pogoji poslovanja spletne trgovine?

Vse informacije o prodajalcu – poslovnem subjektu – polno ime, kratko ime, če ga ima, naslov, transakcijski račun, davčno številko, elektronski naslov, telefonsko številko…. Vse podatke, s katerimi lahko potrošnik identificira prodajalca s katerim ima namen skleniti pogodbo.

Sestavljeni morajo biti skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), Splošno uredbo o varovanju osebnih podatkov – GDPR, Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT) ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki določajo mnogo dodatnih zahtev oz. obveznih sestavin splošnih pogojev poslovanja.

Kaj je dobro, da splošni pogoji poslovanja spletne trgovine vsebujejo?

Splošni pogoji naj bi urejali vprašanje podatkov, ki jih potrebuje prodajalec za oddajo naročila od potrošnika, značilnosti blaga, ki ga ponuja,  ceno blaga (končna cena, popusti, DDV…), pogoje dostave oz. prevzema, ravnanje v zvezi s poškodovanimi pošiljkami, načine plačila, pogoje za vrnitev blaga, odstop od pogodbe, odgovornost za stvarne napake, garancije, ravnanje s pritožbami, ravnanje z osebnimi podatki, upravljanje z računom kupca, darilne bone, kode za popust, brezplačna darila, nagradne igre…

Iz navedenega izhaja, da morajo biti splošni pogoji prilagojeni vsakemu posameznemu ponudniku na trgu oz. spletni trgovini, zaradi česar strankam svetujemo, da se izogibajo »kopiranju« osnutkov in vzorcev splošnih pogojev, ker lahko to v primeru inšpekcijskih postopkov prinese visoke globe. Splošni pogoji morajo biti natančni, jasni in razumljivi, torej ne preveč splošni: Reševali naj bi vsa pomembna vsebinska in postopkovna vprašanja.

Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi prodaji personaliziranih, unikatnih, pokvarljivih ali zapečatenih izdelkov ter temu primerno prilagoditi splošne pogoje.

Zakaj je investicija v splošne pogoje poslovanja vaše spletne trgovine tako zelo pomembna?

Kaj bi moralo potrošnika najbolj zanimati v splošnih pogojih?

  • ali cena vključuje DDV (t.i. končna cena)?
  • na kakšen način bo izdan račun?
  • kakšni so pogoji vrnitve blaga?
  • kako lahko potrošnik odstopi od pogodbe?
  • kako visoki so stroški pošiljanja (stroški dostave)?
  • kdo nosi stroške vračila blaga v primeru odstopa od pogodbe, kdo zaradi odpovedi pogodbe?
  • kdo nosi riziko, če se paket uniči med dostavo?
  • na koga se lahko potrošnik obrne v primeru vprašanj, odstopa, reklamacij ipd.?
  • kateri osebni podatki potrošnika se zbirajo in s kakšnim namenom?
  • kako se ravna z osebnimi podatki potrošnika?

Investicija ali strošek?

Priprava splošnih pogojev poslovanja spletne trgovine je ena izmed zelo pomembnih začetnih investicij, saj morajo biti ti objavljeni od prvega trenutka javne objave spletne trgovine. Temu se na slovenskem trgu posveča premalo pozornosti. Upamo si trditi, da podjetniki vložek oz. investicijo v splošne pogoje vidijo izključno kot (ne)potreben strošek in nujno zlo na spletni strani. Veliko subjektov se še vedno poslužuje vzorcev in iskanja hitrih/ugodnih poti, da bi zadostili formalnemu pogoju – »imeti splošne pogoje poslovanja«. Pri tem očitno niso seznanjeni z izjemno visokimi globami, ki jih lahko doletijo v primeru kršitev potrošniške zakonodaje in zakonodaje, ki zadeva varstvo osebnih podatkov. Tržni inšpektorat in Informacijski pooblaščenec sta v zadnjem času zelo aktivna na tem področju, kar še dodatno potrjuje kako pomembno je zavedanje o smiselnosti investicije v splošne pogoje poslovanja. Strošek investicije v temeljite in prilagojene splošne pogoje tako na podjetje kot potrošnika je mnogo nižji od zagrožene globe, v primeru kršitve zakonodaje.

Ne prepuščajte svojega posla naključju in rizikom plačevanja visokih glob, kontaktirajte nas, svetovali in pomagali vam bomo pri pripravi potrebnih pravnih dokumentov za zakonito poslovanje preko spleta.


[1] 1. odstavek 21. člena ZVPot-1;

[2] 2. odstavek 21. člena ZVPot-1;

[3] 3. odstavek 21. člena ZVPot-1;

[4] 24. člen ZVPot-1;Ne sprašujte se, VPRAŠAJTE NAS!

No comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja